Το πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της Πράξης "Δράσεις ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τους Κοινωνικούς Εταίρους, με αξιοποίηση της εμπειρίας του εκπαιδευτικού στην τάξη, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς-Διακρατικές συνεργασίες κοινωνικών εταίρων στο χώρο της εκπαίδευσης" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση".


Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αξιοποίηση των Wikis



Ένα Wiki είναι ένας τύπος ιστοσελίδας που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Το πρώτο Wiki δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό προγραμματιστή Ward Cunningham το 1995 (Wiki Wiki – γρήγορα λεωφορεία στη Honolulu) προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε μη έμπειρους χρήστες να φτιάχνουν εύκολα έναν ιστοχώρο ενώ παράλληλα να καταγράφονται οι αλλαγές και οι προσθήκες γίνονται στην πορεία.
Σε ένα Wiki πολλά μέλη μπορούν να γραφούν μαζί (όχι όμως ταυτόχρονα) όπου ο συνεργατικός χαρακτήρας και η συμμετοχή διασφαλίζουν την αξιοπιστία. Το πιο γνωστό παράδειγμα Wiki είναι η εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια
Η διαφορά τους από πολλά άλλα εργαλεία του διαδικτύου είναο το τα Wikis είναι ότι ενθαρρύνουν τη διαδραστικότητα, τη συνεισφορά στην κοινότητα, τη διασταύρωση πληροφοριών και απόψεων στην ίδια πλατφόρμα. Μια από τις ιδανικότερες χρήσεις τους είναι η αξιοποίησή τους σε σχολικές τάξεις και κοινότητες που επενδύουν στη συνεργατική μάθηση. 
Ο συμμετοχικός χαρακτήρας αποτελεί πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς οι μαθητές δεν περιηγούνται απλά σ’ ένα μάθημα αλλά αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στη δημιουργία του μαθήματος. Μπορούν να συνεισφέρουν με πληροφορίες, φωτογραφίες, links, σχόλια, χάρτες και ό,τι άλλο σχετικό απ’ το Διαδίκτυο.
Η υπηρεσία Wikispaces (http://www.wikispaces.com/) υποστηρίζει την εύκολη και γρήγορη υλοποίηση ενός Wiki.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου